Firma cu Gold Account  Comunicat de presa SSM & SIU SRL (SSM Mures)Autorizarea electricienilor din punct de vedere al S.S.M

Autorizarea interna pe linie de S.S.M. trebuie stabilita in instructiunile proprii ale angajatorului, astfel:

- Muncitorii, maistrii, tehnicienii, subinginerii si inginerii cu calificare de electrician sau asimilat acestuia (electromecanic, electrotehnic, instalatii electrice in constructii), indiferent de functie sau vechime, care isi desfasoara activitatea in instalatiile sau asupra instalatiilor electrice in exploatare ori in vecinatatea acestora, unde exista riscuri de natura electrica, trebuie sa fie autorizati.

- Autorizarea atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza.

Ca urmare, asa cum se constata si din textul IP, prin aceste autorizari interne se verifica competentele si cunostintele minime necesare postului ocupat de persoana in cauza, având in vedere incadrarea in grupele de autorizare pe care le solicita postul ocupat. Posturile/functiile de electricieni din cadrul unui operator economic reclama anumite competente in postul ocupat, competente stabilite in grupele de autorizare:

Personalul autorizat trebuie sa fie incadrat, din punctul de vedere al SSM, in una din urmatoarele cinci grupe, astfel:

  • grupa I – executant de lucrari in cadrul formatiei de lucru
  • grupa a II-a – executant de manevre
  • grupa a III-a – sef de lucrare
  • grupa a IV-a – admitent la lucrari si/sau responsabil de manevre
  • grupa a V-a – emitent

Necesitatea autorizarii interne a electricienilor este stipulata si de Ordinul presedintelui A.N.R.E Nr.90 din 2009, in articolul 6, astfel:

Art. 6. – Exploatarea instalatiilor electrice se face de catre un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la Sistemul electroenergetic national, pe care le exploateaza cu personal autorizat in conformitate cu prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in baza instructiunilor proprii; calitatea de electrician autorizat pentru exploatarea instalatiilor electrice este conferita prin Talonul de autorizare emis de operatorul economic angajator, in conformitate cu prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Personalul care executa lucrari de mentenanta in instalatiile electrice racordate la Sistemul Energetic National (SEN) in schimb necesita autorizare din partea autoritatii competente, respectiv A.N.R.E.,asa cum reiese din art.1 al Ordinului 90/2009:

Art. 1. In conformitate cu cerintele normelor in vigoare, activitatile de proiectare, executare, verificare si exploatare a instalatiilor electrice din Sistemul electroenergetic national se realizeaza de catre electricieni autorizati si/sau operatori economici atestati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (autoritatea competenta) in conformitate cu prevederile Regulamentului pentru atestarea operatorilor economici care proiecteaza, executa, verifica si exploateaza instalatii electrice din sistemul electroenergetic, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 24/2007.

La capitolul III „Domeniu de aplicare”, in articolul 4 se specifica personalul care trebuie sa aiba calitatea de electrician autorizat din partea autoritatii competente (A.N.R.E.):

Art. 4. – Prevederile regulamentului se aplica:

a) persoanelor fizice, române sau straine, care solicita autorizarea in vederea desfasurarii, pe teritoriul României, cu respectarea legilor si normelor in vigoare aplicabile in domeniul energiei electrice, a activitatilor de proiectare si/sau executare de lucrari de instalatii electrice;

b) persoanelor fizice care, in desfasurarea activitatii de exploatare a instalatiilor electrice, executa lucrari de mentenanta/intretinere/reparatii curente ale acestora, ca parte componenta a activitatii de exploatare, cu respectarea obligatiilor precizate la art. 6;

c) persoanelor fizice, române sau straine, care desfasoara, pe teritoriul României, in baza autorizatiilor obtinute, activitati de proiectare si/sau executare de lucrari de instalatii electrice.

Intrucât acest articol 4, coroborat cu articolul 6, datorita ambiguitatii in modul de exprimare (in regulamentele anterioare, din pacate abrogate, termenii erau mult mai clar formulati) a dat nastere la multe discutii atât in rândul operatorilor economici cât si in rândul specialistilor in domeniul energetic, am consultat o sumedenie de pareri exprimate pe forumurile site-urilor de specialitate precum si comentarii ale specialistilor din domeniul electro-energetic, din care am tras urmatoarele concluzii:

- conform articolului 4 din O.90/2009, orice persoana fizica care executa, intretine sau verifica instalatii electrice la operatorii economici racordati la SEN, si in special operatorii economici mari consumatori de energie electrica, trebuie sa detina autorizatii emise de autoritatea competenta, respectiv A.N.R.E.

- in textul articolului 4, „persoana fizica” trebuie inteleasa asa cum este specificata ea in Capitolul IV – Definitii si abrevieri, pct.18: persoana fizica autorizata – persoana fizica autorizata pentru desfasurarea de activitati economice, inregistrata conform prevederilor legale, care desfasoara orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;

- articolul 6 se refera la persoanele care au calitatea de angajat la un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la SEN carora li se impune in mod imperativ acordarea Talonului de autorizare interna emis de angajator, autorizare interna pe baza caruia se atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza, atât din punct de vedere al S.S.M. cât si al studiilor necesare.

- dupa parerea specialistilor in domeniu, la micile lucrari de mentenanta, de genul intre?inerii instalatiilor electrice de iluminat si prize ale unei cladiri ori la operatorii care executa doar operatii de pornire-oprire a unor utilaje nu este imperios necesar detinerea unei autorizatii emise de A.N.R.E., fiind suficienta autoriza?ia interna in baza instructiunilor proprii. Insa, atât la lucrarile de executie de instalatii electrice – de orice tensiune si de orice putere instalata – cât si la cele de intretinere/reparatii/verificari se impune in mod imperios autorizarea de catre A.N.R.E. a personalului intrucât erorile de executie ori de manevra pot afecta grav functionarea instalatiilor electrice, atât ale operatorului economic cât si ale furnizorului de energie electric, perturbând functionarea SEN si pot produce daune importante agentului economic in cauza.

Afisări: 4821. Data publicării: 2014-02-14 de către: SSM & SIU SRL
Ultimele Comunicate:


Autorizarea electricienilor din punct de vedere al S.S.M

2014-02-14, SSM & SIU SRL


Managementul riscurilor in domeniul constructiilor din perioada elaborarii proiectului pana la predarea obiectivului

2014-02-14, SSM & SIU SRL


Informare cu privire la autorizarea functionarii din punct de vedere SSM

2014-02-12, SSM & SIU SRL


Vezi toate comunicatele...
https://twitter.com

Statistici cont:


Tip cont: Pro account


Total afisari: 40566

Total voturi: 338

Voturi în ultim. 7 zile: 0


Produse publicate: 3

Servicii publicate: 2

Stiri publicate: 2

Comunicate publicate: 3
real web director firme si companiipromovare web pentru firme si companiimain menutur real webprelucrarea datelor personaleblog promovareANPCsitemapsitemap.xml

Real-Web.ro este un portal care ofera servicii de promovare firme pe net prin inscriere gratuita sau promovata in lista firme si companii.

©2009-2011 . All rights reserved. Web design: www.siteuriweb.euGăzduire: www.real-host.eu. Partener Lyoness .
Real Life Design Găzduire Real Host
View Stats